logo-5

Tina toivonen Aste & Wilco

Hundsimmet är glada och stolta att kunna lägga till Tina Toivonen och hennes två hundar Aste & Wilco till våra sponsorekipage!

Tina tränar och tävlar aktivt med Wilco sedan några år tillbaka. Wilco är en rätt högtempererad och energisk ridgeback och under 2016 gjorde Tina en stor fysträningssatsning för Wilco med fokus på simning och löpbandsträning hos oss på Hundsimmet. Målet var att få honom i toppform för att orka hålla ihop koncentrationen både på tävling och träning. Och det gav resultat!!!
2016 vann dom lydnadslistan för Rhodesian Ridgebacks i Sverige!

2016 var även året då Aste flyttade hem till familjen. Målet med Aste är en lydnadskarriär tillsammans med fågelhundsjakt. Dock fick dom ta en paus i allt under några månader då Aste blev diagnostiserad med OCD i bogleden.Tina har genomfört en fantastisk rehabilitering på Aste med bl.a mycket simning och nu är målet att även hon ska hålla för framtida träning och tävling.

Kontinuitet och mängdträning är två av de viktigaste delarna för att få både Aste & Wilco att hålla fysiskt. Därför ser vi på Hundsimmet fram emot att få vara en viktig del i deras liv framöver! Och vi ser med spänning fram emot att få läsa om deras vardag i vår nya blogg här på sidan!

Välkomna till Hundsimmet & stort lycka till!

Tina heter jag och delar min vardag med mina två hundar Wilco och Aste. Wilco är en Rhodesian Ridgeback född 2012, Aste är en Bracco Italiano född 2016. Två väldigt olika raser och individer men på många punkter ganka lika ändå. Vi bor i ett hus i skogens slut utanför Enköping och älskar lantlivet och skogen!

Med Wilco har jag mestadels tränat och tävlat i tävlingslydnad. 2015 blev han sveriges andra bästa Ridgeback på lydnadslistan för rasklubben och 2016 kom vi etta! Det är en stor bedrift som jag är väldigt stolt över. Vi har även tagit Viltspårschampionatet i tidig ålder. Nu har vi börjat spåra lite mer, framförallt personspår och jag hoppas vi ska lära oss och utvecklas ännu mer!
Wilco är en lättlärd och positivt inställd hund. Han är en klippa och min bästa vän som kan göra vad som helst så länge han får veta att han gör rätt. Efter första prova-på-simningen var vi fast, Wilco visade sig vara en naturbegåvning. Han växte mentalt av att få så mycket beröm för något så ”svårt”. Det har gynnat oss mycket i lydnadsträningen, då han har lätt för att ta ut sig snabbt efter fartiga övningar. Wilco behöver få springa och skutta för att tagga upp sig och behålla motivationen. Simningen blir en form av fysträning samtidigt som den är skonsam för muskler och leder. Variationen i våra simpass går att utveckla hela tiden, så det blir inga lugna flytpass som tidsfördriv utan fokus på skonsam fys och kroppskontroll. Vid sidan av detta så får han springa med på mattes löprundor, och vi intervalltränar på löpbandet på simmet - en fantastisk resurs som fler borde prova!

Aste (eller Aset, enligt autocorrect) är ett energiknippe, ett lokomotiv. Hon har inte tid att reflektera över huruvida saker kan vara jobbiga eller otäcka, hon bara kör på och (kanske) reagerar senare. Hon vill alltid träna, och är otroligt snabblärd och lyhörd och gör mer än gärna alla trix samtidigt bara det genererar i en godis som hon snabbt får svälja för att sedan upprepa beteendet. Det är otroligt roligt att träna en sådan hund!
Vid 5 månaders ålder upptäcktes att hon hade OCD (osteokondros) i sin bogled. Alla våra stora planer lades på hyllan och fullt fokus hamnade på rehabilitering och mental aktivering. I januari opererades hon med gott resultat och strax därpå började hennes långsamma och noggranna rehabilitering. Koppelpromenader i långsam skritt 5 minuter, fem gånger om dagen första veckan. Vattentrask, massage, stretching, värmning, kylning, burvila, balansträning, rörelseökningar och efter en tid även simträning. 
Första passen för Aste i poolen var inte alls likt som de för Wilco. Aste är mycket mer högenergisk och egensinnig och hade varken tid eller lust att ta reda på vad det handlade om, utan hon hade bara bestämt sig. I poolen kan man inte vara och man kan inte längre lita på någon. I samråd med vår fysioterapeut Anna på ReDog och Jenny på Hundsimmet lade vi upp en plan A, B och C för hur vi skulle gå tillväga för att skona Astes rörelser samtidigt som hon skulle lära sig simma i bassäng, samtidigt som hon skulle få ut något av det rent rehabiliteringsmässigt. Vi började med att jag stod med henne i poolen och höll hennes framkropp för att undvika för höga rörelser i bogleden. Efter några pass av det så kunde vi stå utanför poolen men fortfarande vara noga med att begränsa rörelserna och att inte trötta ut henne på ett negativt sätt. 
Efter några pass av genomdränkt matte och simfröken Jenny, kom Aste plötsligt på vad det handlade om. Sedan dess har hon varit en riktig fena på simning. Idag, bara några få månader efter första simpasset har vi fått till världens bästa rehabilitering och Aste visar inga tecken på hälta eller obehag. 
Vi har börjat återuppta planerna som vi hade innan ocd'n, dvs lydnadsträning och jaktträning. Vi siktar högt inom båda grenarna och Aste har goda förutsättningar för att nå dit. Med en tidigare skadad hund får man hela tiden ha i bakhuvudet hur viktigt det är med grundträning och styrketräning för att hunden ska hålla så länge som möjligt. Det gäller förstås alla hundar som tränar och tävlar aktivt, men med en rehabhund är det ännu mer en del av vardagen och det ligger alltid i bakhuvudet.

Hur långt jag når med båda hundarna återstår att se, men allt vi gör tillsammans stärker oss som team, och vi har bara roligare och roligare för varje dag som går.

Tina, April 2017